Soorten vervoer

Er zijn verschillende soorten vervoer.

 • Collectief vervoer
  Collectief vervoer betekent dat u met meer mensen tegelijkertijd reist. Hierdoor is het mogelijk om van deur tot deur te reizen binnen de regio tegen het openbaar vervoer tarief.
  • Binnen de regio is er de Regiotaxi Holland Rijnland. Zij rijden van deur tot deur binnen de regio Leiden tot en met Haarlem.
   De vervoerregio verschilt per gemeente. Meer informatie vindt u in de folder van de Regiotaxi Holland Rijnland. Deze is verkrijgbaar bij de ISD, bij de lokale loketten van Hillegom, Lisse en Noordwijk, het Wmo Adviescentrum Noordwijkerhout en het sociaal team van Teylingen.
  • Vervoer buiten de regio wordt georganiseerd door het landelijke Valys. Voor informatie kunt u terecht bij de ISD.
    
 • Individueel vervoer
  Het kan ook zijn dat u niet met het openbaar vervoer èn niet met collectief vervoer kunt reizen. Dit kan alleen op medisch advies. U kunt dan in aanmerking komen voor een individuele vervoerkostenvergoeding. U ontvangt per kwartaal op declaratiebasis een van te voren vastgesteld bedrag waarmee u met een (rolstoel)taxi, uw eigen auto of een auto van een derde kunt reizen. Hier kunt u het declaratieformulier downloaden.

Uitzonderingen

Het collectief vervoer en het individueel vervoer zijn bedoeld om u binnen onze regio deel te laten nemen aan de maatschappij. Dus voor het onderhouden van sociale contacten (zoals familiebezoek en activiteiten bij verenigingen), maar ook voor het bezoeken van uw huisarts of een arts in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Uitzonderingen zijn er:

 • Als het ziekenhuisbezoek door uw ziektekostenverzekering wordt vergoed. Dan moet u het vervoer via uw zorgverzekeraar regelen.
 • Als u gebruik maakt van de dagbesteding. De ISD betaalt alleen uw vervoer als u een indicatie voor dagbesteding hebt inclusief vervoer.

Andere indiviuduele vervoersvoorzieningen

Naast het collectief vervoer en het individueel vervoer bestaan er ook andere vervoersvoorzieningen zoals een scootmobiel, driewielfiets, aanpassingen aan auto’s etc. Voor meer informatie over deze vormen van vervoer kunt u terecht bij de ISD Bollenstreek.

De bovengenoemde vervoersvoorzieningen vestrekken wij vanuit de Wmo.
In de regio bestaan diverse vervoersalternatieven waar u gebruik van kunt maken.
Er bestaan ook landelijke alternatieven die niet aan en gemeente of regio verbonden zijn.
Voor meer informatie over de regionale - en landelijke vervoersalternatieven kunt u terecht bij het lokaal loket/het sociaal team/het Wmo Adviescentrum van uw gemeente.  

  

Uitgelicht

Volg ons