Schoon en leefbaar huis

Bij ‘een schoon en leefbaar huis’ gelden bij de hulp bij het huishouden afspraken over het resultaat. De werkwijze ‘een schoon en leefbaar huis’ geldt voor inwoners van de gemeenten Lisse, Noordwijk en Teylingen.

De hulp die u krijgt is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De hulp kan bestaan uit stof afnemen, afwassen, stofzuigen, soppen van sanitair en keuken, opruimen, het doen van de was en het opmaken en verschonen van bedden. Dit zijn werkzaamheden die vallen onder hulp bij het huishouden categorie 1 ('een schoon en leefbaar huis').

Soms kunt u ook ondersteuning krijgen bij de opvoeding van kinderen, bij het bereiden van maaltijden, bij het doen van uw administratie of kunt u advies krijgen over het voeren van een huishouden.

Als meer hulp nodig is dan de huishoudelijke werkzaamheden die onder categorie 1 vallen is sprake van categorie 2 of 3.

Als u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden categorie 1, dan geldt voor nieuwe klanten vanaf 1 oktober 2016 de werkwijze ‘een schoon en leefbaar huis’. Voor bestaande klanten van Noordwijk geldt ‘een schoon en leefbaar huis’ vanaf 1 januari 2017 en voor bestaande klanten van Lisse en Teylingen vanaf 1 april 2017. Bij een ’schoon en leefbaar huis’ is de hulp bij het huishouden niet in uren uitgedrukt, maar gaat het om de resultaten van de hulp bij het huishouden. Wat er moet gebeuren is voor iedereen anders.

Wat is ‘een schoon en leefbaar huis’?

Schoon en leefbaar betekent dat:

 • de ruimten schoon en opgeruimd zijn volgens algemeen gebruikelijke hygiënische normen.
 • uw huis regelmatig wordt schoongemaakt. Niet alle vertrekken worden wekelijks schoongemaakt en niet alle taken worden wekelijks uitgevoerd.
 • u kunt beschikken over schone en draagbare kleding voor alledag.

Het resultaat is dat u een schone woonkamer, keuken, sanitaire ruimte(n), in gebruik zijnde slaapkamer(s), gang/trap en/of schone kleding hebt. Uw persoonlijke situatie staat hierbij centraal. U bespreekt met de ISD consulent wat u nog zelf kunt, wat uw omgeving kan doen en welke andere oplossingen er mogelijk zijn. Samen bespreekt u bij welke werkzaamheden u hulp nodig hebt. En hoe vaak die werkzaamheden moeten gebeuren. De ISD maakt gebruik van de onafhankelijke richtlijnen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De werkzaamheden komen in de beschikking (=toekenningsbrief) van de ISD te staan. Op basis van de beschikking maakt u samen met uw zorgaanbieder een plan. Een plan betekent dat op papier staat welke taken uw hulp uitvoert en wanneer.

Bij een ’schoon en leefbaar huis’ is de hulp bij het huishouden niet in uren uitgedrukt, maar gaat het om de resultaten van de hulp bij het huishouden. Wat er moet gebeuren is voor iedereen anders.

Welke taken vallen onder ‘een schoon en leefbaar huis’?

De taken voor ‘een schoon en leefbaar huis’ zijn verdeeld in:

 • Lichte huishoudelijke taken (afwassen, opruimen, stof afnemen en bedden opmaken)
 • Zware huishoudelijke taken (stofzuigen, schrobben, dweilen, soppen van sanitair en keuken, ramen lappen (binnen), bedden verschonen, opruimen huishoudelijk afval)
 • Beschikken over schone en draagbare kleding (Wassen, drogen en strijken van kleding. Hierbij is het normaal dat de hulp gebruik kan maken van moderne hulpmiddelen zoals een wasmachine en een droger. Deze zijn algemeen gebruikelijk)

De taken zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie en kunnen per persoon verschillen.

Welke taken vallen niet onder ‘een schoon en leefbaar huis’?

 • het verzorgen van planten en huisdieren
 • het schoonmaken van de ramen aan de buitenzijde
 • het verzorgen van het balkon/tuin
 • het doen van boodschappen
 • het klaarmaken van maaltijden
 • het strijken van lakens, theedoeken, zakdoeken, ondergoed, etc.
 • het samen doen van leuke dingen zoals wandelen, thee drinken, etc.

Waar kunt u terecht voor taken die niet vallen onder ‘een schoon en leefbaar huis’?

Hebt u behoefte aan hulp voor taken die niet onder ‘een schoon en leefbaar huis’ vallen? Er zijn particuliere organisaties, welzijnsorganisaties en vrijwilligersverenigingen waar u naar toe kunt voor verschillende zaken. Bijvoorbeeld een klussen- of boodschappendienst of een buurtkamer waar gezellige activiteiten worden georganiseerd. Meer informatie vindt u op de website van uw gemeente. U kunt ook langsgaan bij het lokaal loket/het zorgloket/Wmo Adviescentrum van uw woonplaats.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie ook in onze folders en de informatiekaart.

Uitgelicht

Volg ons