Gehandicaptenparkeerkaart

De ISD Bollenstreek voert voor de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen de aanvragen voor de gehandicaptenparkeerkaart uit.

Als u een handicap hebt, dan kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart (GPK). De GPK is minimaal zes maanden en maximaal vijf jaar geldig. De duur is afhankelijk van uw medische indicatie. De GPK is persoonsgebonden en geldt in de hele Europese Unie.

Waar en wanneer kunt u de gehandicaptenparkeerkaart ophalen?

U ontvangt van de ISD een brief waarin staat of u wel/niet in aanmerking komt en waar en wanneer u de gehandicaptenparkeerkaart kunt ophalen. De tijd tussen de aanvraag en de afgifte van de GPK is ongeveer 8 weken.

Hoe lang is een gehandicaptenparkeerkaart geldig?

Een gehandicaptenparkeerkaart is in principe 5 jaar geldig. Daarna kunt u om verlenging vragen. Hiervoor dient u opnieuw een aanvraag te doen. Soms wordt een GPK op medische indicatie voor één jaar gegeven. Na die periode kunt u een verlenging aanvragen.

Inleveren van uw GPK

Wordt uw rijbewijs om medische redenen niet meer verlengd, dan moet u uw gehandicaptenparkeerkaart B (bestuurderskaart) inleveren. Bij overlijden moet de GPK van de bestuurder en/of de passagier ingeleverd worden.

Verlies van uw GPK

Bij verlies kunt u een duplicaatkaart aanvragen. Hiervoor betaalt u :

  • Inwoners van Hillegom € 33,25
  • Inwoners van Lisse € 31,70
  • Inwoners van Noordwijk (dorpskern Noordwijk) € 30,70
  • Inwoners van Noordwijk (dorpskernen Noordwijkerhout/De Zilk) € 30,30
  • Inwoners van Teylingen € 31,70

Een eigen gehandicaptenparkeerplaats

Als u problemen ondervindt bij het parkeren vlakbij uw woning kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een individuele gehandicaptenparkeerplaats. Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Verkeer van uw gemeente. Voor Noordwijk kunt u terecht bij het Klantcontaxctcentrum van de gemeente.

Hardheidsclausule

Als u niet voldoet aan de voorwaarden en u wenst toch voor een gehandicaptenparkeerkaart in aanmerking te komen, kunt u bij uw gemeente een beroep doen op de hardheidsclausule. Dit kunt u doen als u op grond van een aandoening of gebrek, aantoonbare ernstige beperkingen hebt die het hebben van een GPK rechtvaardigt. Hiervoor is een medische keuring verplicht.

 

Uitgelicht

Volg ons