Wet inburgering

Een praatje maken met de buren, werk vinden, naar de dokter gaan of een studie volgen. Het is allemaal gemakkelijker als u goed Nederlands spreekt en bent ingeburgerd.

"Inburgeren staat voor meedoen!"

Inburgeringsprogramma

Bent u net in Nederland komen wonen of woont u hier al enige tijd? En spreekt u nog geen Nederlands of weet u nog niet hoe u kunt meedoen in Nederland? Via een inburgeringsprogramma krijgt u de kans om mee te doen, mee te werken en mee te praten in de Nederlandse samenleving. Volgens de Wet inburgering (Wi) is inburgeren soms verplicht.

Wat betekent inburgeren volgens de Wet inburgering?

Inburgeren is Nederlands leren en iets leren over de Nederlandse samenleving. Als afsluiting moet u het inburgeringsexamen of staatsexamen doen. Wanneer u bent geslaagd voor dit examen, bent u officieel ingeburgerd.

U bent zelf verantwoordelijk voor inburgering

Vanaf 1 januari 2013 zijn gemeenten niet meer verantwoordelijk voor de inburgering. Dat bent u zelf. Dat betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor de eigen inburgering, het kiezen van een inburgeringscursus en het betalen van die cursus. Hebt u geen geld voor de inburgeringscursus en het inburgeringsexamen? Dan kan de Dienst Uitvoering Onderwijs(DUO) dit voor u betalen. U moet dat geld (en de rente) wel terugbetalen.

Meer informatie

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kan u informatie en advies geven. Informatie staat op www.inburgeren.nl. U kunt ook de Inburgeringstelefoon bellen (050) 599 96 00. U kunt ook kijken op de website van de Rijksoverheid.

Vragen?

Hebt u vragen hierover? Neem dan contact op met de ISD Bollenstreek.