Nieuwe innovaties in de zorg: Fair Care

ISD Bollenstreek vindt het belangrijk om nieuwe innovaties te volgen. De Fair care app is zo’n nieuwe innovatie, een systeem waarbij controle op doel- en rechtmatigheid plaatsvindt op basis van feitelijke data.

Wat is Fair Care?

Fair Care Solutions heeft een systeem ontwikkeld dat bijdraagt aan transparantie in de thuiszorg. Fair Care, een op blockchain-technologie gebaseerde manier van registratie, geeft gemeenten de mogelijkheid om te controleren of gemeenschapsgeld bedoeld voor thuiszorg daadwerkelijk goed besteed wordt.* Na een succesvolle pilot in Tilburg is de anti zorgfraude app gefaseerd ingezet bij de tweeduizend klanten van Actief Zorg. Allereerst in Gilze en Rijen en in een later stadium ook in Alphen-Chaam, Baarle-Nassau Dongen en Waalwijk.* Het project ‘Fair Care-app’ van Actief Zorg, meerdere Branbantse gemeenten, Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) en Horizon Internet Technologies is genomineerd voor de Computable Awards 2020 in de categorie Partnerproject*

Hoe werkt Fair Care?*

De gemeente geeft na het keukentafelgesprek aan hoeveel uur zorg een cliënt krijgt. De cliënt kiest een zorgaanbieder en voert zelf die informatie in.
 
De aanbieder voert in welke verpleegkundige of thuishulp de zorg verleent en op welk adres. Bij de cliënt wordt een kaartje geplaatst dat met de telefoon kan communiceren. De zorghulp registreert met de Fair Care app op zijn of haar telefoon en het kaartje aankomst en vertrek.
 
De cliënt kan met deze app de zorg een waardering geven. Zo is direct voor alle gebruikers bekend of de zorg is geleverd en of de cliënt tevreden is. Fraude of fouten worden snel ontdekt. De privacy van cliënten en zorgverleners wordt hoe dan ook beschermd doordat de gebruiker van de app alleen toegang tot dat deel van het systeem dat voor hem bestemd is.
 
Bron:
VNG, Kenniscentrum Handhaving en Naleving, 19 december 2019
Publicatie Emerce, 18 december 2019
Computable, Partnerproject, 2020