Kostendelersnorm en alleenstaande ouders in de Participatiewet

De kostendelersnorm betekent dat uw bijstandsuitkering wordt aangepast als u een woning deelt met meer volwassenen van 21 jaar of ouder. Hoe meer volwassenen in uw woning, hoe lager uw bijstandsuitkering. De reden hiervoor is dat als er meer personen in één woning wonen, zij de kosten kunnen delen.

Hoe zit het met gehuwden/samenwonenden?

Bent u gehuwd of woont u samen met uw partner en woont u niet met één of meer andere meerderjarige personen in dezelfde woning? Dan geldt de kostendelersnorm niet. De inkomsten en het vermogen van u en uw echtgenoot/partner tellen mee voor uw recht op uitkering omdat u samen een gezamenlijke huishouding voert.

Hoe zit het met de uitkering voor alleenstaande ouders?

De uitkering voor een alleenstaande ouder is gelijk aan die van een alleenstaande. Maar als alleenstaande ouder kunt u in aanmerking komen voor een hoger kindgebonden budget van de Belastingdienst. U krijgt bij uw budget een zogenoemde alleenstaande-ouderkop (Alo-kop). Als u nog geen kindgebonden budget hebt, moet u dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Bijzondere bijstand

Het kan zijn dat u als alleenstaande ouder (tijdelijk) recht hebt op een aanvulling op uw uitkering op grond van de bijzondere bijstand. Meer informatie vindt u op de pagina bijzondere bijstand.

Hoe zit het met jongeren tot 21 jaar?

Jongeren tot 21 jaar vallen niet onder de kostendelersnorm. De uitkering van een 18-, 19- of 20-jarige wordt niet volgens de kostendelersnorm berekend. Ook niet als deze jongere bij zijn ouders inwoont.

 

Uitgelicht

Volg ons