Jongeren tot 27 jaar

Voor jongeren tot 27 jaar in de bijstand gelden speciale regels.

Waar en wanneer vraagt u een uitkering aan?

Voordat u een uitkering kunt aanvragen, moet u eerst een meldingsgesprek hebben met een medewerker van de ISD. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar het Klant Contact Centrum van de ISD Bollenstreek op het gratis telefoonnummer (0800) 95 67 000.

Zoekperiode

U kunt niet direct een uitkering aanvragen. Na het gesprek met de ISD-medewerker gaat u eerst zelf 4 weken actief op zoek naar werk en/of scholing. Hier maakt u tijdens het gesprek met de consulent afspraken over. Als u na afloop van deze 4 weken nog geen werk hebt gevonden of u bent niet teruggegaan naar school, dan moet u zich weer melden bij de ISD. De ISD nodigt u nogmaals uit voor een gesprek. De ISD bekijkt of u zich voldoende hebt ingespannen om werk of scholing te zoeken. Dit gebeurt aan de hand van de tijdens het meldingsgesprek gemaakte afspraken. Het hangt van uw inspanningen af of, en zo ja hoeveel, recht u op bijstand hebt.

U hebt een WW uitkering

Als u een WW uitkering ontvangt, dan is het verstandig om u 4 weken voor het einde van de WW uitkering te melden bij de ISD. De zoekperiode van 4 weken kan dan al starten. Als u een bijstandsuitkering aanvraagt, hebt u alleen recht als u kunt aantonen dat u aan alle verplichtingen van de zoekperiode hebt voldaan.

Verplichtingen van een bijstandsuitkering

Wanneer u een bijstandsuitkering ontvangt hebt u een aantal verplichtingen.

Uitgelicht

Volg ons