Kostendelersnorm en alleenstaande ouders in de IOAW/IOAZ

De kostendelersnorm betekent dat uw uitkering wordt aangepast als u een woning deelt met meer volwassenen van 21 jaar of ouder. De reden hiervoor is dat als er meer personen in één woning wonen, zij de kosten kunnen delen.

Hoe zit het met gehuwden/samenwonenden?

Bent u gehuwd of woont u samen met uw partner en woont u niet met één of meer andere meerderjarige personen in dezelfde woning? Dan geldt de kostendelersnorm niet. De inkomsten en het vermogen van u en uw echtgenoot/partner tellen (net als nu) mee voor uw recht op uitkering omdat u samen een gezamenlijke huishouding voert.

Wanneer gaat de kostendelersnorm in?

De kostendelersnorm is op 1 juli 2015 ingegaan. Maar er geldt een afbouwperiode tot 1 januari 2019. Dat betekent dat de uitkering (als er sprake is van kostendelers) in vijf jaarlijkse stappen van respectievelijk 2%, 3% en drie maal 5% wordt verlaagd naar 50% met ingang van 1 januari 2019.

Norm alleenstaande ouders

Vanaf 1 januari 2015 is de uitkering voor een alleenstaande ouder gelijk aan die van een alleenstaande. Maar als alleenstaande ouder kunt u in aanmerking komen voor een hoger kindgebonden budget van de Belastingdienst. U krijgt bij uw budget een zogenoemde alleenstaande-ouderkop. Als u nog geen kindgebonden budget heeft, moet u dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Meer informatie

Uitgelicht

Volg ons