Voorkomen fraude

Controle door de ISD

De ISD controleert regelmatig of u zich aan uw plichten houdt. Zo zijn wij aangesloten op een digitaal informatiebestand waarin gegevens van het UWV, de Belastingdienst, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en andere publieke organisaties zitten. Mede hierdoor beschikt de ISD over veel gegevens van u. Als deze gegevens anders zijn dan de gegevens die u hebt opgegeven, zal dat een reden zijn voor de start van een onderzoek.

Wat gebeurt er in een fraudeonderzoek?

De ISD schakelt een toezichthouder of een sociaal rechercheur van de Sociale Recherche in als wij vermoeden dat u fraudeert en dat u geen recht hebt op een uitkering. Een toezichthouder kan nog meer bestanden met elkaar vergelijken en uw situatie uitgebreid onderzoeken. Een sociaal rechercheur heeft opsporingsbevoegdheden.

Wat merkt u van een fraudeonderzoek?

U wordt niet op de hoogte gebracht van het onderzoek naar mogelijke fraude. Als uit het onderzoek blijkt dat sprake is van fraude, ontvangt u hierover een brief. In deze brief staat welke maatregelen de ISD neemt en welke mogelijkheden u hebt om te reageren.

Uitgelicht

Volg ons