Hoe maak je een sterk CV (curriculum vitae)?

Een goed CV is de basis van een goede sollicitatie. CV staat voor curriculum vitae.

In het cv zet u al uw diploma’s en werkervaring op een rij, om zo een duidelijk beeld te geven aan uw werkgever. Maar waar moet een CV aan voldoen? Wij geven u 5 handige tips.

Kort en bondig

De beste raadgever: houd het kort en bondig. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar uw nieuwe werkgever moet snel de juiste informatie kunnen vinden. Een cv bestaat meestal uit maximaal drie tot vier pagina’s. Maak hierbij gebruik van koppen en opsommingen.

Van vacature naar cv

Laat uw cv aansluiten op de vacature en de functieomschrijving. Zo laat u zien dat u tijd en aandacht hebt besteed aan uw sollicitatie. U kunt dit doen door de bestandsnaam van het cv aan te laten sluiten op de functieomschrijving. Benoem ook relevante werkervaring en opleidingen die passen bij de functie.

Mooie lay-out

Het oog wil ook wat. Een mooie lay-out laat zien dat u tijd hebt besteed aan uw sollicitatie. U kunt hiervoor gebruik maken van handige templates, waarin de basis van het cv al vast ligt. Denk bijvoorbeeld aan Beaks die biedt handige templates voor Word. Het enige wat u hoeft te doen is alle informatie invullen. 

Chronologische volgorde

Zet uw opleidingen en werkervaring in chronologische volgorde. Begin altijd met de meeste recente werkgever, opleiding of activiteit. Tip, zet uw referenties ook in uw cv.

Voorkom schrijf- en spelfouten

Bij het maken van een cv leest u snel over een taalfoutje heen. Laat dus, indien mogelijk, iemand anders uw cv en sollicitatiebrief lezen voordat u die verstuurt. Is uw cv en sollicitatiebrief in orde? Dan kunt u deze opsturen. 

Meer sollicitatietips? 

Lees ook het artikel “Hoe vind ik een leuke baan?”.