5 tips voor uw sollicitatiegesprek

Hebt u binnenkort een sollicitatiegesprek? Wordt u al nerveus bij de gedachte? Geen paniek, wij helpen u met 5 handige tips op weg naar een goed sollicitatiegesprek.

Bereid u goed voor

Voor solliciteren geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat u weet wat het bedrijf doet. Bekijk de website van het bedrijf en raadpleeg Google voor meer informatie over het bedrijf. Weet u vooraf met wie u om tafel zit? Kijk dan op LinkedIn welke informatie u over deze persoon kunt vinden.

Kom netjes gekleed

Een eerste indruk maakt u maar één keer. Zorg dat u daarom netjes en verzorgd naar het gesprek gaat. Solliciteren bij een bouwbedrijf is wel wat anders dan solliciteren bij een gemeente. Korte broeken en rokjes kunnen echt niet. U kunt zelfs beter iets te netjes gekleed zijn.

Kom op tijd

Ga op tijd van huis voor een sollicitatiegesprek. De tijd gaat soms sneller dan u denkt en gestrest aankomen op uw gesprek is niet fijn. Het wordt altijd gewaardeerd als u 5 à 10 minuten te vroeg aanwezig bent.

Zet uw telefoon uit

Een veel voorkomende sollicitatieblunder: u zit midden in uw gesprek en uw telefoon gaat. Niet zo netjes. Ook uw Facebook, WhatsApp en Instagram kunt u beter bewaren voor een ander moment.

Luister en stel vragen

In een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat u een open houding hebt en positiviteit uitstraalt. Dat wil zeggen dat u oogcontact maakt, af en toe “ja” knikt als u de andere persoon begrijpt en vragen stelt als u iets niet begrijpt. Toon belangstelling door vragen te stellen aan de interviewer, zoals “hoe lang werkt u zelf al hier?”. Op deze manier leren jullie elkaar goed kennen en komt u meer te weten over het bedrijf en de mensen die er werken.