2018-03 Inwonend kind van 18 jaar en ouder

Mijn kind wordt 18 jaar en woont thuis. Heeft dat consequenties voor mijn bijstandsuitkering?

Nee, dat heeft geen gevolgen voor uw bijstandsuitkering. Pas als uw kind 21 jaar of ouder is, kunnen er gevolgen zijn voor uw bijstandsuitkering.

Uw kind studeert

Als uw kind van 21 jaar of ouder studeert en daarnaast een baan heeft, heeft dat geen gevolgen voor uw uitkering. Het moet wel een studie zijn waarvoor uw kind studiefinanciering kan krijgen. Voor andere studies kunt u het beste contact opnemen met de ISD Bollenstreek.

Uw kind studeert niet

Als uw kind van 21 jaar of ouder niet (meer) studeert en nog steeds bij u inwoont, heeft dat wel gevolgen voor uw uitkering. U krijgt dan een lagere uitkering omdat u de kosten kunt delen, dat noemen wij de kostendelersnorm.

Melden stoppen studie

Als uw inwonende kind van 21 jaar of ouder stopt met studeren, moet u dat aan de ISD Bollenstreek doorgeven. U kunt dat doorgeven door het mutatieformulier in te vullen en op te sturen.

Bent u alleenstaande ouder

Bent u alleenstaande ouder en wordt uw jongste kind 18 jaar. Dan wijzigt de hoogte van uw uitkering niet, maar geldt voor u een lagere vermogensgrens.

Op tijd doorgeven

Wij adviseren u op tijd aan de ISD Bollenstreek door te geven dat uw kind stopt met studeren. Op tijd betekent in de maand waarin uw kind stopt. Op tijd melden voorkomt dat u geld moet terugbetalen en een boete krijgt voor het niet (tijdig) melden. 

Huurtoeslag

Als uw inwonende meerderjarige kind inkomen heeft, dan kan dit ook gevolgen hebben voor uw recht op of de hoogte van uw huurtoeslag. U kunt dat nakijken door op de website van de Belastingdienst een proefberekening te maken.

Meer informatie

Voor vragen over uw bijstandsuitkering, de studie van uw kind, het mutatieformulier en de kostendelersnorm kunt u bij de ISD terecht.

Bereikbaarheid ISD

Telefoon : (0800) 95 67 000 (gratis)
Website : www.isdbollenstreek.nl
E-mail  : info@isdbollenstreek.nl
Persoonlijk : bezoek aan het lokaal loket/het zorgloket/Wmo Adviescentrum van uw woonplaats

Uitgelicht

Volg ons