Sollicitatietips

De consulenten van Servicepunt Werk kunnen u helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Zij kennen u en de werkgevers in uw omgeving. Maar zelf kunt u ook veel doen. Hier vindt u tips die u kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe baan.

Een goed curriculum vitae

Begin met het maken van een goed curriculum vitae (cv). Een cv is het eerste waar een werkgever naar kijkt. Een cv is een beetje uw visitekaartje. Het is daarom belangrijk dat uw cv er verzorgd uitziet. En dat de juiste informatie erin staat.
Een cv bevat de volgende informatie:

 1. Persoonlijke gegevens
 2. Profiel
 3. Werkervaring (betaald en onbetaald)
 4. Opleidingen
 5. Nevenactiviteiten
 6. Vaardigheden en competenties
 7. Interesses en hobby's
 8. Referenties

Op www.werk.nl kunt u vinden welke informatie er precies in een cv thuis hoort. U kunt ook de consulenten van de afdeling re-integratie vragen of zij u willen helpen/uw cv willen nakijken.

Curriculum vitae plaatsen op banensites

Op verschillende banensites kunt u een CV maken en die vervolgens uploaden in de database. Daarin kunnen werkgevers op zoek gaan naar een passende werkzoekende en u direct benaderen.

Een paar voorbeelden

Goede sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief is belangrijk. In de brief kunt u aangeven waarom u geïnteresseerd bent in de functie. Maar ook waarom juist u geschikt bent voor de functie.

Een goede sollicitatiebrief bevat drie onderdelen. Laat een regel open tussen de verschillende onderdelen:

 1. Introductie
  Op welke vacature solliciteert u.
 2. Middenstuk
  In dit stuk presenteert u zichzelf aan de werkgever. U legt bijvoorbeeld uit waarom u geïnteresseerd bent voor de functie. En waarom u geschikt bent. Geef antwoord op specifieke vragen in de vacaturetekst, ga in op de eisen die aan de kandidaat worden gesteld. Het is belangrijk dat u de brief niet te lang maakt. Een korte, duidelijke brief is effectiever dan twee pagina’s vol onsamenhangende details.
 3. Conclusie
  Probeer de brief op een positieve manier af te ronden. Vat nog eens kort samen wat uw belangrijkste kwaliteiten voor de vacature zijn. Noem alle bijlagen die u met uw brief meestuurt, inclusief uw cv. Sluit af met de opmerking dat u uw brief graag wil toelichten in een persoonlijk gesprek.

Laat uw brief nalezen door iemand anders. Die kan eventuele taalfouten eruit halen waar u zelf overheen leest. 

Gebruik uw netwerk

Gebruik uw netwerk (familie, vrienden, kennissen) bij het zoeken naar werk. De meeste mensen vinden nog steeds een baan via hun persoonlijke contacten. Dat kan ook online via uw netwerk op social media. Als mensen niet weten dat u op zoek bent naar een baan, zullen ze niet zo gauw aan u denken als er een vacature is bij hun werkgever.

Social Media

Ook via social media kunt u zoeken naar werk. Vooral via de netwerksites LinkedIn, Twitter en Facebook. Het betekent ook dat werkgevers op social media kunnen kijken wie u bent en wat u doet en waarover u ‘praat’. Meer informatie over een baan zoeken via social media vindt u op www.werk.nl.

LinkedIn

U kunt via uw netwerkcontacten op zoek naar een nieuwe baan, maar ook werkgevers kunnen op LinkedIn zien of uw profiel aansluit bij wat zij zoeken. 

Wat moet u wel doen:
 • Zet uw profiel op LinkedIn.
 • Zorg dat uw profiel altijd up to date is. Heeft u een nieuwe studie afgerond? Zet dat in uw profiel. Doet u aan vrijwilligerswerk? Zet dat in uw profiel.
Wat moet u niet doen:
 • Zet geen informatie in uw profiel op LinkedIn die niet klopt.
Twitter

Op Twitter plaatsen bedrijven vaak links naar vacatures. Daar kunt u dan rechtstreeks op solliciteren. Bedrijven die u interessant kunt u volgen via Twitter.

Wat moet u wel doen:
 • Volg relevante twitteraccounts
 • Kies vaste momenten om de vacaturetweets te checken
Wat moet u niet doen:
 • Tweet geen berichten die je kansen bij een bepaald bedrijf negatief kunnen beïnvloeden
 • Teveel twitteraccounts volgen maken uw zoektocht onoverzichtelijk.
Facebook

In veel gevallen kun je via een e-mailadres je motivatiebrief en cv opsturen, maar steeds meer bedrijven geven je de optie om via Facebook direct te solliciteren. Bekijk hiervoor de Facebook pagina’s van bedrijven die voor u interessant zijn.

Uitzendbureaus

Schrijf u in bij verschillende uitzendbureaus. Zij zoeken voor werkgevers naar (tijdelijke) banen.

Lokale vacatures

De website www.Baanindebuurt.nl verzamelt alle vacatures uit de lokale kranten in de Bollenstreek.

Website bedrijven

Kijk eens direct op websites van bedrijven waar u zou willen werken in plaats van alleen op de bekende vacaturesites. Veel werkgevers hebben een rubriek ‘werken bij’ of ‘vacatures’ op hun website staan en publiceren vacatures niet meer in de lokale bladen.

Sollicitatiegesprek

Bereid u goed voor op het sollicitatiegesprek. Bekijk van tevoren de website van het bedrijf. Zorg dat u op tijd bent en dat u er verzorgd uitziet. De eerste indruk is belangrijk voor een werkgever.

Ondersteuning ISD

Voor vragen over ondersteuningsmogelijkheden van de ISD kunt u contact opnemen met de ISD en vragen naar de afdeling Re-integratie. De consulenten van deze afdeling kennen u en de werkgevers in uw omgeving. Zij kunnen u helpen bij het vinden van betaald werk.

Meer infomatie

Lees ook onze ISD rubriek 2016-03 Tips voor het vinden van een nieuwe baan

 

Uitgelicht

Zoeken

Volg ons