2016-07 Hoe voorkomen dat schulden groter worden?

Ik heb schulden. Hoe voorkom ik dat mijn schulden nog groter worden?

Als u schulden hebt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat u niet nog meer schulden krijgt. Hieronder geven we u tips om dat te voorkomen. Het lijken soms kleine stappen, maar ook veel kleine stappen maken samen een grote.

Overzicht

Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven. Inkomsten komen uit salaris of uitkering, huurtoeslag, kinderbijslag en zorgtoeslag. Daartegenover staan uw uitgaven. Wat zijn uw vaste lasten, wat hebt u nodig voor uw huishouden (inclusief een reservering voor onverwachte uitgaven zoals bijvoorbeeld een kapotte wasmachine) en hoeveel geld moet u per maand aflossen van uw schulden? Als u de inkomsten en de uitgaven van elkaar aftrekt, ziet u hoeveel u overhoudt om van te leven.

Betaal uw huishoudelijke uitgaven contant

Als u weet wat uw inkomsten en uitgaven zijn, kunt u uitrekenen hoeveel u beschikbaar hebt voor huishoudelijke uitgaven. Haal daar per week een vast bedrag voor van de bank. Is dat bedrag bijna op, dan weet u dat u rustiger aan moet doen. U kunt niet meer uitgeven dan u hebt.

Let op aanbiedingen

Soms is er een leuke aanbieding die u meteen wilt kopen. Maar hebt u dat product ook werkelijk (nu) nodig? Bedenk daarom bij iedere uitgave die u doet:

  • Heb ik deze aankoop echt nodig of kan ik hierop besparen?
  • Wil ik besparen op deze uitgave?

Voor zaken die u wél echt nodig hebt, is het goed juist op de aanbiedingen te letten. Bijvoorbeeld door uw avondeten af te stemmen op wat er in de aanbieding is in de supermarkt.

Bekijk uw uitgaven kritisch

Er zijn veel manieren om geld te besparen, bijvoorbeeld:

  • • Minder en korter bellen, dan hebt u een lagere telefoonrekening
  • • Wees zuinig met gas en elektriciteit, dan hebt u lagere energiekosten
  • • Onderzoek eerst of een apparaat gerepareerd kan worden in plaats van  meteen een nieuwe te kopen
  • • Gooi geen eten weg dat u overhebt. Bijna alles wat over is kunt u verwerken in een nieuwe maaltijd. Maak bijvoorbeeld soep of pastasaus van overgebleven groente.

Meer informatie

Wanneer u financiële problemen hebt kunt u voor schulddienstverlening terecht bij de ISD Bollenstreek. Neem daarvoor contact op met de ISD. 
Voor meer informatie kunt u ook terecht op de volgende sites:

Bereikbaarheid ISD

Telefoon : (0800) 95 67 000 (gratis)
Website : www.isdbollenstreek.nl
E-mail  : info@isdbollenstreek.nl
Persoonlijk : bezoek aan het lokaal loket/het zorgloket/Wmo Adviescentrum van uw woonplaats
Dit kan via een persoonlijk bezoek aan het Lokaal Loket, Zorgloket, Wmo Adviescentrum van uw woonplaats, via de website www.isdbollenstreek.nl, per mail via info@isdbollenstreek.nl of via de telefoon (0800) 9567 000 (gratis).
 

Uitgelicht

Volg ons